Jeszcze jeden układ.....

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Jeszcze jeden układ.....

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiąż układ równań z trzema niewiadomymi.....
\(\displaystyle{ 2xz + 3yz + z^{2} = 11z}\)
\(\displaystyle{ 3xz + yz - z^{2} = 2z}\)
\(\displaystyle{ xz - 2yz + 2z^{2} = 3z}\)
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Jeszcze jeden układ.....

Post autor: Zlodiej »

Mnozysz drugie przez 2 i dodajesz do 3. Masz: xz=z

Dla z=0 mamy jasność.

Niech \(\displaystyle{ z\neq 0}\) wtedy mamy: x=1. Dzielimu układ przez z i podstawiamy x=1. Otrzymujemy:

3y+z=9
y-z=-1
-2y+2z=2
ODPOWIEDZ