Jądro funkcjonału liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
emperor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 lis 2008, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jądro funkcjonału liniowego

Post autor: emperor2 »

Dane są funkcjonały \(\displaystyle{ \varphi_{k} \in (\mathcal{P}^{n} _{|\mathbb{R}} })^{*}}\):

\(\displaystyle{ \varphi_{k}(p)=p'(k)}\),

\(\displaystyle{ k = 0,1,...,n-2}\)

Wyznaczyć podprzestrzeń:

\(\displaystyle{ \bigcap_{k=0}^{n-2} \mathcal{N}(\varphi_{k})}\)

(gdzie \(\displaystyle{ {N}(\varphi)}\) to jądro funkcjonału liniowego)
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

Jądro funkcjonału liniowego

Post autor: Wilkołak »

Zadanie od bechlera?
K.Inc.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 3 mar 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PT
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 13 razy

Jądro funkcjonału liniowego

Post autor: K.Inc. »

Jak ktos rzuci wskazówkę, myślę, że nie bedzie źle
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

Jądro funkcjonału liniowego

Post autor: Wilkołak »

Mi wychodzi, że jest to przestrzeń spełniająca układ n-1 równań, wiem co powinno wyjść ale nie wiem jak pokazać, że akurat to jest rozwiązaniem jedynym Rozpiszcie sobie co to takiego właściwie jest te jądro funkcjonałów i wtedy zobaczyć czym jest to przecięcie jest łatwo
emperor2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 12 lis 2008, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy

Jądro funkcjonału liniowego

Post autor: emperor2 »

Wilkołak pisze:Zadanie od bechlera?
??
ODPOWIEDZ