Wyznaczyć wektory ortogonalne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wlq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2008, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Wyznaczyć wektory ortogonalne

Post autor: wlq »

Hej,
mam takie zadanie: mając dane wektory x1=(1, -2, 1, 3) oraz x2=(2,1,-3,1) wyznacz pozostale wektory ortogonalne, by tworzyly przestrzen R4.
Mialem na to taki pomysl, ze najpierw wyznaczam wektor x3, ortogonalny do x1 i x2, przyrownujac ich iloczyny skalarne do 0. Otrzymywalem wiec uklad rownan:
y1 - 2y2 + y3 + 3y4 = 0 (x3 ortogonalny do wektora x1)
2y1 + y2 - 3y3 + y4 = 0 (x3 ortogonalny do wektora x2)

Jednak po rozwiazaniu tego ukladu, wychodzi mi, ze wektor x3 nie jest prostopadly do zadnego z wektorow. Domyslam sie, ze popelniam gdzies blad w rozumowaniu. Mozecie mi pomoc, jak rozwiazac to zadanie?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznaczyć wektory ortogonalne

Post autor: BettyBoo »

Jak sądzę, chodzi tutaj o zastosowanie ortogonalizacji Grama-Schmidta. Do podanych wektorów dobierasz dowolne dwa tak, żeby wszystkie 4 były liniowo niezależne (np (1,0,0,0) oraz (0,1,0,0)) i robisz ortogonalizację G-S. Ponieważ pierwsze wektory dwa są już ortogonalne, to zaczynasz od 3 kroku procesu.

Pozdrawiam.
wlq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2008, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Wyznaczyć wektory ortogonalne

Post autor: wlq »

Wlasnie to byl moj drugi pomysl na to zadanie, ale trudno sie to liczylo, myslalem ze mozna to inaczej zrobic. W kadzym razie wielkie dzieki za wskazowke!
ODPOWIEDZ