5x-6y+4z=3
-2x+2y =0
3x-3y+2z=2
4x-5y+2z=1
przykład rozwiąże ktoś ten układ
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
przykład rozwiąże ktoś ten układ
Z drugiego równania \(\displaystyle{ x = y}\).
Następnie z trzeciego równania \(\displaystyle{ z = 1}\).
Zatem otrzymujemy równoważny układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} -y = 3\\-y = 1 \end{cases}}\)
ewidentnie sprzeczny.
Następnie z trzeciego równania \(\displaystyle{ z = 1}\).
Zatem otrzymujemy równoważny układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} -y = 3\\-y = 1 \end{cases}}\)
ewidentnie sprzeczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6903
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
przykład rozwiąże ktoś ten układ
Nie jest sprzeczny ponieważ jeśli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=1\\z=1 \end{cases}}\)
to układ będzie spełniony i to jest jedyne rozwiązanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=1 \\ y=1\\z=1 \end{cases}}\)
to układ będzie spełniony i to jest jedyne rozwiązanie