Wyznaczyć bazę i wymiar popdprzestrzeni W.
\(\displaystyle{ W=\{(x,y,z,t):\ x+y+z+t=0,\ x+2y+z+0\}}\) Oczywiście jak bedzie baza to wymiar też, ale nie wiem jak wyznaczyć baze...
Baza podprzestrzeni
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Baza podprzestrzeni
Hmmm...
Mi się wydaje, że poprostu tworzysz macierz w której w wierszach stoją współczynniki tych układów i przyrównujesz do 0. Następnie powstanie ci rozwiazanie z 2ma parametrami, zapewne x3, x4. Teraz wystarczy wybrać jakieś 2 niezależne wektory. np za x3 podstawić 1 i za x4 podstawić 0 i na odwrót.
Mi się wydaje, że poprostu tworzysz macierz w której w wierszach stoją współczynniki tych układów i przyrównujesz do 0. Następnie powstanie ci rozwiazanie z 2ma parametrami, zapewne x3, x4. Teraz wystarczy wybrać jakieś 2 niezależne wektory. np za x3 podstawić 1 i za x4 podstawić 0 i na odwrót.
- black_ozzy
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 23 cze 2005, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 2 razy
Baza podprzestrzeni
kurcze jakoś słabo dziś myśle, pokolei...
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1&1\\1&2&1&0\end{array}\right]}\) i teraz przyrównuje to do macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)?? jak tak przyrównam to powstaną mi te parszywe układy... wiec pewnie żle myśle
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&1&1&1\\1&2&1&0\end{array}\right]}\) i teraz przyrównuje to do macierzy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\end{array}\right]}\)?? jak tak przyrównam to powstaną mi te parszywe układy... wiec pewnie żle myśle
- Malkolm
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 6 lis 2005, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 12 razy
Baza podprzestrzeni
\(\displaystyle{ x+y+z+t=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y+x=0}\)
Odejmując od pierwszego drugie dostaniemy \(\displaystyle{ y=t}\)
Stąd dalej dostaniemy \(\displaystyle{ x+2t+z=0}\)
Wyznaczając np. \(\displaystyle{ z=-x-2t}\) mamy:
\(\displaystyle{ (x,y,z,t)=(x,t,-x-2t,t)=x(1,0,-1,0)+t(0,1,-2,1)}\)
Czyli bazę mogą stanowić np. wektory \(\displaystyle{ (1,0,-1,0), (0,1,-2,1)}\) lnz
oraz
\(\displaystyle{ dim W=2}\)
\(\displaystyle{ x+2y+x=0}\)
Odejmując od pierwszego drugie dostaniemy \(\displaystyle{ y=t}\)
Stąd dalej dostaniemy \(\displaystyle{ x+2t+z=0}\)
Wyznaczając np. \(\displaystyle{ z=-x-2t}\) mamy:
\(\displaystyle{ (x,y,z,t)=(x,t,-x-2t,t)=x(1,0,-1,0)+t(0,1,-2,1)}\)
Czyli bazę mogą stanowić np. wektory \(\displaystyle{ (1,0,-1,0), (0,1,-2,1)}\) lnz
oraz
\(\displaystyle{ dim W=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 17:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 4 razy
Baza podprzestrzeni
mam pytanko. jak policzyc ten wymiar? dlaczego tutaj wyszlo 2?Malkolm pisze: lnz
oraz
\(\displaystyle{ dim W=2}\)