Bardzo proszę o rozwiązanie tego układu metodą Gaussa.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-3y-4z=-6\\-x+y+z=-2\\3x+y+5z=2\end{array}}\)
metoda Gaussa
- CZEKOLADKA
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasteczko
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
metoda Gaussa
\(\displaystyle{ \left[\left.\begin{matrix} 2 & -3 & 4 \\ -1 & 1 & 1 \\ 3 & 1 & 5 \end{matrix}\right|\begin{matrix}-6\\-2\\2\end{matrix}\right]}\)
i teraz za pomocą operacji elementarnych doprowadzasz do tego, aby z macierzy "przed kreska" powstała macierz jednostkowa.
i teraz za pomocą operacji elementarnych doprowadzasz do tego, aby z macierzy "przed kreska" powstała macierz jednostkowa.
- CZEKOLADKA
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasteczko
metoda Gaussa
No właśnie problem polega na tym , że nie mogę dojść do tej macierzy jednostkowej ;-( bo sam zapis to znam
- CZEKOLADKA
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasteczko
metoda Gaussa
Dopiero rozpoczynam przygodę z macierzami i dlatego jeśli wstawił(a) byś całe rozwiązanie byłabym bardzo wdzięczna-- 5 grudnia 2009, 21:10 --Po Twoich wskazówkach doszłam do takiej postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&-3&4&|&-6\\4&1&-2&|&14\\3&1&5&|&2\end{array}\right]}\)
i co dalej?
i co dalej?
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
metoda Gaussa
robisz to źle... do wiersza pierwszego dodaj potrojony wiersz drugi .. zaś od trzeciego odejmij wiersz drugi..
drugi wiersz przepisujesz bez zmian w takim wypadku..
Pamiętaj , że dążymy do tego aby utworzyć macierz jednostkową..
drugi wiersz przepisujesz bez zmian w takim wypadku..
Pamiętaj , że dążymy do tego aby utworzyć macierz jednostkową..
- CZEKOLADKA
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasteczko
metoda Gaussa
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}-1&0&7&|&-12\\-1&1&1&|&-2\\3&1&5&|&2\end{array}\right|}\)~
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}-1&0&7&|&-12\\-1&1&1&|&-2\\-4&0&-4&|&0\end{array}\right|}\)
czy dobrze tym razem?Jeśli tak to co dalej?
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccccc}-1&0&7&|&-12\\-1&1&1&|&-2\\-4&0&-4&|&0\end{array}\right|}\)
czy dobrze tym razem?Jeśli tak to co dalej?