Metoda Jacobiego - zbieżność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
duch1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 gru 2008, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grybów
Podziękował: 1 raz

Metoda Jacobiego - zbieżność

Post autor: duch1989 »

Witam
Mam ocenić zbieżność metody Jacobiego dla takiego układu równań:
\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 10&4\\3&20\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 5\\6\end{bmatrix}}\)
posługując sie twierdzeniem Banacha o kontrakcji.

Probówałem to rozwiązac tak ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem.
\(\displaystyle{ \bigwedge\limits_{i = 1,..,N} \left|a _{ii} \right| > \sum_{i=1 j \neq i}^{} \left|a _{i,j} \right|
\Rightarrow \left||M \right|| _{\infty }}\)

Czyli z tego wyszedł mi wektor:
\(\displaystyle{ M=\begin{bmatrix} 10&20\end{bmatrix}}\)
To norma max z tego = 20.
Ale nei powinno < 1?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Metoda Jacobiego - zbieżność

Post autor: Kartezjusz »

A dobrze przepisałaś?
duch1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 26 gru 2008, o 15:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grybów
Podziękował: 1 raz

Metoda Jacobiego - zbieżność

Post autor: duch1989 »

tak mam zapisane z wykładu chyba ,że to źle przepisałem alepewnien nie jestem
a jakaś inna metoda można to rozwiazać?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Metoda Jacobiego - zbieżność

Post autor: Kartezjusz »

Nigdy macierz o wymiarach 2 na 2 nie jest równa macierzy 1 na 2...
ODPOWIEDZ