witam, mam do rozwiiazania rownanie macierzowe za pomoca macierzy dowrotnej
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-1\\0&-2\end{array}\right]^2- 6I - 2 X \left[\begin{array}{cc}-1&2\\1&3\end{array}\right]= \begin{bmatrix}1\\-4\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}2&-5\end{bmatrix}}\) T
...
...
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1\\0&-2\end{bmatrix} - 2x \cdot \begin{bmatrix} -1&2\\1&3\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2&-5\\-8&20\end{bmatrix}}\)
stanęła w tym punkcie i nie wiem jak dalej to przekształcić
rownanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rownanie macierzowe
1.Czemu nie podniosłeś pierwszej macierzy do kwadratu i co się stało z macierzami jednostkowymi?
2.Jeżeli popatrzeć na swój zapis .Przenieś wiadome na jedną stronę i niewiadome na drugą
Następnie dzielisz obustronnie przez 2,a następnie wyznaczasz macierz odwrotną do tej przy niewiadomej i mnożysz obustronnie przez nią.
2.Jeżeli popatrzeć na swój zapis .Przenieś wiadome na jedną stronę i niewiadome na drugą
Następnie dzielisz obustronnie przez 2,a następnie wyznaczasz macierz odwrotną do tej przy niewiadomej i mnożysz obustronnie przez nią.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 1 raz
rownanie macierzowe
podnioslam do kwadratu a jednostkowe pomnozylam przez 6 czyli: podniesiona macierz do kw - 6I dalo mi właśnie to
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1\\0&-2\end{bmatrix}}\) i ta cała reszta
no i pozniej wlasnie z tym przeniesieniem mam problem
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-1\\0&-2\end{bmatrix}}\) i ta cała reszta
no i pozniej wlasnie z tym przeniesieniem mam problem
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
rownanie macierzowe
1. Odejmujesz obustronnie\(\displaystyle{ \left[\begin{matrix}3&-1\\0&-2\end{matrix} \right]}\)
Lewej zniknie Ci ta macierz,z prawej masz odejmowanie macierzy.
2.Dzielisz obustronnie przez (-2) . Z lewej (-2) ci zniknie,a z prawej masz dzielenie macierzy przez liczbę
3. Wyliczasz macierz otwrotną do tej co jest przy X i mnożysz obustronnie przez nią.
Z lewej masz sam X (jednostkowa macierz to dana macierz razy odwrotna,a jednostkowa macierz jest "nieczuła" na mnożenie ),a z prawej masz mnożenie macierzy.
Lewej zniknie Ci ta macierz,z prawej masz odejmowanie macierzy.
2.Dzielisz obustronnie przez (-2) . Z lewej (-2) ci zniknie,a z prawej masz dzielenie macierzy przez liczbę
3. Wyliczasz macierz otwrotną do tej co jest przy X i mnożysz obustronnie przez nią.
Z lewej masz sam X (jednostkowa macierz to dana macierz razy odwrotna,a jednostkowa macierz jest "nieczuła" na mnożenie ),a z prawej masz mnożenie macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 gru 2009, o 11:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Małopolskie
- Podziękował: 1 raz
rownanie macierzowe
dziękuje -- 6 gru 2009, o 21:53 --i tak nie chce mi wyjsc :[
czy jest ktos kto bylby mi to w stanie w calosci rozpisac, co i jak po kolei?
czy jest ktos kto bylby mi to w stanie w calosci rozpisac, co i jak po kolei?