\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b+2c+d=1 \\ 3a+b+c-d=2 \\ 5a-b+c+d=4 \end{cases}}\)
Policzyłem rząd macierzy A i macierzy rozszerzonej. Wynosi on 3. Wiem iż w związku z tym jedna z niewiadomych będzie zmienna, ale nie wiem która dokłądnie. Jak określa się niewiadomą która będzie parametrem?? Z góry dziękuję za pomoc.
Układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
Układ równań
Przenies np. d na prawa strone i oblicz wyznacznik macierzy wspolczynnikow przy a, b i c - jezeli bedzie rozny od zera to znaczy ze d bedzie moglobyc parametrem, jezeli bedzie rowny zero to przeniesc c na prawa strone i oblicz wyznacznik macierzy wspolczynnikow przy a, b i d itd., az wyznacznik wyjdzie niezerowy, w twoim przypadku d moze byc parametrem
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\3&1&1\\5&-1&1\end{array}\right]=-16}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b+2c=1-d \\ 3a+b+c=2+d \\ 5a-b+c=4-d \end{cases}}\)
I dalej ukladem Cramera, gdzie d=t, t nalezy do R
\(\displaystyle{ det\left[\begin{array}{ccc}1&-1&2\\3&1&1\\5&-1&1\end{array}\right]=-16}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b+2c=1-d \\ 3a+b+c=2+d \\ 5a-b+c=4-d \end{cases}}\)
I dalej ukladem Cramera, gdzie d=t, t nalezy do R
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 25 paź 2008, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Układ równań
Ale po przyjęciu za parametr d liczby które wychodzą nie spełniają układu równań. Jeżeli parametrem będzie b dopiero wyjdą odpowiednie liczby. Przejrzałem kilka książek i w podanych przykładach parametr czasami jest dobierany tak aby pasował do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Układ równań
Jest to dla mnie niezrozumiałe.maciek987 pisze:Ale po przyjęciu za parametr d liczby które wychodzą nie spełniają układu równań. [/qoute]
A powinny. Gdzieś Kolega popełnia błąd.Przejrzałem kilka książek i w podanych przykładach parametr czasami jest dobierany tak aby pasował do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5 razy
Układ równań
Spełniają, jeśli d jest parametrem:maciek987 pisze:Ale po przyjęciu za parametr d liczby które wychodzą nie spełniają układu równań. Jeżeli parametrem będzie b dopiero wyjdą odpowiednie liczby. Przejrzałem kilka książek i w podanych przykładach parametr czasami jest dobierany tak aby pasował do rozwiązania.
\(\displaystyle{ a=\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ b=t-\frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ c=0}\)
\(\displaystyle{ d=t}\)