Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: winfast29 »

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

zajdzie coś takiego \(\displaystyle{ B*B^{-1}=I}\)

jakoś nie potrafię tego przekształcić do B tak aby po prawej był iloczyn.

Co prawda liczyłem to zad. z trzech układów równań z 3 niewiadomymi i wychodzi ale wydaje mi się, że idzie łatwiej.
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: solmech »

A gdzie ta macierz odwrotna \(\displaystyle{ B^-^1}\) ?
winfast29
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gniew
Podziękował: 199 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: winfast29 »

ale co gdzie ?
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: solmech »

Myslalem ze masz moze podana jakas macierz, ale widze ze nie.
makshh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: makshh »

winfast29 pisze:Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy
To trzeba ja znac

Chybaze chodzi ci o to:

\(\displaystyle{ B=-(B^{-1})^{-1}}\)
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy

Post autor: Mariusz M »

makshh pisze:
winfast29 pisze:Wyznaczyć macierz B znając odwrotną tej macierzy
To trzeba ja znac

Chybaze chodzi ci o to:

\(\displaystyle{ B=-(B^{-1})^{-1}}\)

A dlaczego minus

Jeżeli jest podana macierz odwrotna do B
to wystarczy ją odwrócić aby otrzymać macierz B

\(\displaystyle{ \left(B^{-1} \right)^{-1}=B}\)
ODPOWIEDZ