Podprzestrzenie liniowie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Elo-Rap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 7 lis 2009, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 25 razy

Podprzestrzenie liniowie

Post autor: Elo-Rap »

Mam problem z następującym zadaniem :

Korzystając z definicji sprawdź zbadaj czy podane zbiory \(\displaystyle{ W}\) są podprzestrzeniami liniowymi \(\displaystyle{ V}\). I mam taki przykładzik :

\(\displaystyle{ V = R^{3}}\)
\(\displaystyle{ W = \{\vec{x} = (x_{1},x_{2},x_{3}) : x_{1} + x_{2} = 0, x_{2} + 3x_{3} = 0\}}\)

Teraz widać że to jest uklad dwóch rownan z trzema niewiadomymi czyli lipa. Poradźcie
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Podprzestrzenie liniowie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zobacz ze \(\displaystyle{ 3x_3=x_1}\) tj W jest jednowymiarowa: \(\displaystyle{ W = \{ t \vec u, t \in R \}}\)
ODPOWIEDZ