Mając dane: A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&x&-2\\4&1&y\end{array}\right]}\), B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x\\3\\2\end{array}\right]}\), C=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2\\9\end{array}\right]}\), wyznaczyć x i y spełniające równanie: AB=C
próbowałam to odpowiednio mnożyć stosując własność że Y=B\(\displaystyle{ A^{-1}}\) i Y=\(\displaystyle{ A^{-1}}\)B , ale dalej nie wychodzi mi rozwiązanie z książki.
Jak powinno być poprawnie?
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: skądś
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równanie macierzowe
Z równości \(\displaystyle{ AB=C}\) mamy
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1\cdot x+x\cdot 3+(-2)\cdot 2=2 \\
4\cdot x+1\cdot 3+y\cdot 2=9.
\end{cases}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \begin{cases}
4x=6 \\
4x+2y=6
\end{cases}}\) i wobec tego \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y=0}\).
\(\displaystyle{ \begin{cases}
1\cdot x+x\cdot 3+(-2)\cdot 2=2 \\
4\cdot x+1\cdot 3+y\cdot 2=9.
\end{cases}}\)
Stąd
\(\displaystyle{ \begin{cases}
4x=6 \\
4x+2y=6
\end{cases}}\) i wobec tego \(\displaystyle{ x=1\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ y=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 30 lis 2009, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: skądś
Równanie macierzowe
dziękuję bardzo za zainteresowanie się tematem:)
niestety odpowiedzi w książce są inne : x=1 , y=1...
niestety odpowiedzi w książce są inne : x=1 , y=1...