Płaszczyzna równoodległa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
andrev0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 29 lis 2009, o 20:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Płaszczyzna równoodległa

Post autor: andrev0 »

Treść: Napisz równanie płaszczyzny równoodległej do płaszczyzn: Pi1: x+2y-3z=4 i Pi2: -2x-4y+6z=4.

Zwracam uwagę, że nie chodzi o płaszczyznę równoległą, tylko równoodległą. Wiem, że trzeba coś wykombinować z wektorem normalnym i jakimś punktem, od którego obie płaszczyzny są równoodległe.

Z góry dzięki
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Płaszczyzna równoodległa

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ \pi_1:\ x+2y-3z=4,\quad \pi_2:\ x+2y-3z=-2\ \Rightarrow \ \pi_3:\ x+2y-3z=\frac{4+(-2)}{2}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ