rownanie z parametrem. do sprawdzenia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie z parametrem. do sprawdzenia

Post autor: okon »

mam takie rownanie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x1+2x2+12x3=7 \\2x1+3x2+7x3=5\\4x1+x2+9x3=5\\2x2+2x3=m \end{cases}}\)
mam znalezc rozwiazania dla m=2, oraz sprawdzic rozwiazywalnosc dla m =/=2.

Wyszło mi takie cos:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x1+2x2+12x3=7\\ -x2+5x3=2\\12x3=m+4\\0=m-2 \end{cases}}\)

teraz podstawie sobie za m, dwa. i mam:
\(\displaystyle{ x_{3}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= 0}\)

dobrze rozwiązuje do tej pory?
proszę o sprawdzenie, i podpowiedz jak sprawdzić rozwi azywalność dla m różnego od 2.

pozdrawiam
miodzio1988

rownanie z parametrem. do sprawdzenia

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 0=m-2}\)
dla \(\displaystyle{ m \neq 2}\) wychodzi sprzecznosc zatem uklad wtedy nie ma rozwiazan. Dla m =2 nie sprawdzalem
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie z parametrem. do sprawdzenia

Post autor: okon »

aaaa ;x no tak ;]

Dzięki. I jeszcze proszę o podpowiedz w drugim zadanku z algebry.
ODPOWIEDZ