działania na macierzach dla mnie zbyt trudne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
asicaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2009, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zachpom
Podziękował: 1 raz

działania na macierzach dla mnie zbyt trudne

Post autor: asicaaa »

Witam, robię zadanka i natrafiłam na przykłady, z którymi nie mogę sobie poradzić;/

znaleźć rozw rown macierzowych:
X* \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\1&1\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&0\\2&1\end{array}\right]}\) * X

X*X= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}1&5\\0&1\end{array}\right]}\)

znaleźć macierz odwrotną (tu jakos idzie ale wyjść nie chce)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&1&1\\1&1&-1&-1\\1&-1&1&-1\\1&-1&-1&1\end{array}\right]}\)

rozwiązać ukl. rown:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} - x _{3} + x _{5} =0 \\ x _{2} -x _{4} +x _{6}=0\\ x_{1}-x _{2} +x _{5}+x _{6}=0\\x _{2}-x _{3}+x _{5}-x _{6}\\x _{1}-x _{4}+x _{5} =0 \end{cases}}\)

ustalić liczbę rozw ukl rown w zależności od parametru a:

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x _{1} + x _{2} + ax _{3} =0 \\ 2x _{1} +x _{2} -3x _{3}=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x _{1} + 2x _{2} - 5x _{3} +3x _{4}=0\\ 2x _{1} +4x _{2}-10x_{3}+6x _{4}=a \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
solmech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 811
Rejestracja: 10 gru 2008, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 76 razy
Pomógł: 20 razy

działania na macierzach dla mnie zbyt trudne

Post autor: solmech »

Tutaj wlasnie pokazalem jak sie oblicza odwrotna macierzy. Moze to Ci pomoze
asicaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 lis 2009, o 19:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zachpom
Podziękował: 1 raz

działania na macierzach dla mnie zbyt trudne

Post autor: asicaaa »

no to umiem obliczac, ale ten przyklad mnie zagial ;/-- 30 lis 2009, o 17:35 --pytam ponownie. najbardziej zalezy mi na zad z parametrem
ODPOWIEDZ