Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgc/Wro
- Podziękował: 1 raz
Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
Jak w temacie, szukam dowodu na to, że jądro oraz obraz są podprzestrzeniami liniowymi. Wiem, że to mało ambitne, ale zmuszony byłem poświecić algebre kosztem innych przedmiotów . Jeżeli znajduje się odpowiedz na moje pytanie w jakimś skrypcie prosiłbym o wskazanie miejsca gdzie dokladnie ;d
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
np. jądro:
niech \(\displaystyle{ F:V \rightarrow W}\)
1. wektor zerowy jest zawsze w jądrze
2. niech \(\displaystyle{ v_1, v_2\in ker F}\), wtedy \(\displaystyle{ F(v_1)=F(v_2)=0}\) i stąd \(\displaystyle{ F(v_1+v_2)=F(v_1)+F(v_2)=0+0=0}\). Co oznacza, że \(\displaystyle{ (v_1+v_2)\in ker F}\)
3. wezmy \(\displaystyle{ v\in ker F}\) i skalar \(\displaystyle{ a}\), wtedy \(\displaystyle{ F(av)=aF(v)=a\cdot 0=0}\). Czyli \(\displaystyle{ av \in kerF}\)
niech \(\displaystyle{ F:V \rightarrow W}\)
1. wektor zerowy jest zawsze w jądrze
2. niech \(\displaystyle{ v_1, v_2\in ker F}\), wtedy \(\displaystyle{ F(v_1)=F(v_2)=0}\) i stąd \(\displaystyle{ F(v_1+v_2)=F(v_1)+F(v_2)=0+0=0}\). Co oznacza, że \(\displaystyle{ (v_1+v_2)\in ker F}\)
3. wezmy \(\displaystyle{ v\in ker F}\) i skalar \(\displaystyle{ a}\), wtedy \(\displaystyle{ F(av)=aF(v)=a\cdot 0=0}\). Czyli \(\displaystyle{ av \in kerF}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
Obraz podobnie.
Spróbuj rozwiązać samodzielnie i napisać to tutaj.
Spróbuj rozwiązać samodzielnie i napisać to tutaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zgc/Wro
- Podziękował: 1 raz
Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
Ok dzięki wielkie za pomoc z kernelem.
Wracając do obrazu, więc:
definicja
\(\displaystyle{ Im f = { w \in W :}\) istnieje \(\displaystyle{ x \in V}\), takie że \(\displaystyle{ w=f(x)}}\)
i w tym przypadku mam również sprawdzać dla wek. zerowego?
Wracając do obrazu, więc:
definicja
\(\displaystyle{ Im f = { w \in W :}\) istnieje \(\displaystyle{ x \in V}\), takie że \(\displaystyle{ w=f(x)}}\)
i w tym przypadku mam również sprawdzać dla wek. zerowego?
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
Jądro / Obraz są podprzestrzeniami liniowymi - dowód
\(\displaystyle{ Im(F) = \lbrace F(v): v \in V \rbrace}\) po prostu.
Sprawdzasz, że wektor zerowy tam należy i że suma dwóch wektorów z tego zbioru tam należy, oraz wektor przeskalowany także tam należy.
Sprawdzasz, że wektor zerowy tam należy i że suma dwóch wektorów z tego zbioru tam należy, oraz wektor przeskalowany także tam należy.