diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Przemas O'Black »

Zdiagonalizuj stosowną macierz symetryczną w celu znalezienia równania kanonicznego krzywej \(\displaystyle{ x ^{2} + xy + y ^{2} = 0}\).
miodzio1988

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: miodzio1988 »

No to zgodnie ze schematem , ktory powinienes znac , wrzucasz dane w macierz ( tak to rownanko to są Twoje "dane ") i diagonalizujesz. Zatem jaki jest problem? Tak konkretnie. Mozna to tez zrobic bez macierzy
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Przemas O'Black »

Nie wiem jaką macierz diagonalizować: macierz formy kwadratowej?
Potem zapisać to równanie w postaci \(\displaystyle{ \lambda x ^{2} + \delta y ^{2} = 0}\), gdzie
\(\displaystyle{ \delta \lambda}\) - wartości własne macierzy formy kwadratowej?
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: xiikzodz »

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&\frac 12\\\frac 12&1\end{pmatrix}}\)
miodzio1988

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: miodzio1988 »

Nie wiem jaką macierz diagonalizować: macierz formy kwadratowej?
Tak, macierz formy kwadratowej. Taka jaką zapisała xiikzodz. Pozniej operacje na wierszach +analogiczne operacje na kolumnach i sprowadzamy do macierzy diagonalnej.( operacje wykonujemy na 2 macierzach)Czyli schemacik...
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Przemas O'Black »

Wartości własne \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \wedge \frac{3}{2}}\)
Podstawiam do równania na wektor własny
i wychodzi (0,0). Źle.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ 0=x^2+xy+y^2=(x+ \frac{y}{2})^2+ \frac{3}{4}y^2}\)
i widać, że ta krzywa to tylko jeden punkt, więc nie trzeba dalej liczyć.

Mozna stwierdzić od razu, że postać kanoniczna tej krzywej to \(\displaystyle{ x'^2+y'^2=0}\), w pewnej bazie.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Przemas O'Black »

Oznacza to, że jeżeli macierz nie bardzo chce się diagonalizować, to wystarczy uzupełniać do kwadratu? Jeśli tak to rzeczywiście proste zadanie.



W siódmym zadaniu wystarczy chyba przeliczyć na symbolach, bo M ma być macierzą kwadratową 2 * 2?


____________
Nie reklamuj zadań.
Pozdrawiam,
miki999
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Zordon »

Każda macierz symetryczna się diagonalizuje, powinno być na wykładzie. Więc próbuj dalej
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Przemas O'Black »

Diagonalizacja macierzy
xiikzodz pisze:\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}1&\frac 12\\\frac 12&1\end{pmatrix}}\)
Wielomian charakterystyczny: \(\displaystyle{ x ^{2} - 2x + \frac{3}{4}}\)
Mamy \(\displaystyle{ x ^{2} - 2x + \frac{3}{4} = 0}\) dla \(\displaystyle{ x \in { \frac{1}{2} , \frac{3}{2} }}\).

\(\displaystyle{ (A - I \lambda ) * x = 0}\)
Więc \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} \frac{1}{2} &\ \frac{1}{2} \\\ \frac{1}{2} & \frac{1}{2} \end{pmatrix} * (a,b) = 0}\)
Po przemnożeniu otrzymujemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a + \frac{1}{2} b = 0}\)

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} -\frac{1}{2} &\ \frac{1}{2} \\\ \frac{1}{2} & -\frac{1}{2} \end{pmatrix} * (a,b) = 0}\)
Po przemnożeniu otrzymujemy
\(\displaystyle{ -\frac{1}{2} a + \frac{1}{2} b = 0}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} a + \frac{1}{2} b = 0}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2} a + \frac{1}{2} b = 0}\).
Z tego układu a = 0, b = 0.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

diagonalizacja macierzy symetrycznej krzywej

Post autor: Zordon »

nie, z pierwszej wartości własnej dostajesz wektor własny: \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1\\ -1 \end{pmatrix}}\) a z drugiej przykładowo \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1\\ 1 \end{pmatrix}}\). Nawet są do siebie prostopadłe, po znormalizowaniu będą miały długość 1.
ODPOWIEDZ