Nie obliczając wyznaczników

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Daria4543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
Podziękował: 11 razy

Nie obliczając wyznaczników

Post autor: Daria4543 »

Nie obliczając wyznaczników znajdź rozwiązanie podanego równania:


\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1+x&1&1&1\\2&2&2&2\\4&6-x&4&4\\6&6&6&x\end{array}\right]=0}\)
miodzio1988

Nie obliczając wyznaczników

Post autor: miodzio1988 »

Po pierwsze to po lewej powinien byc wyznacznik danej macierzy a nie sama macierz ( zapis \(\displaystyle{ []}\) to cos innego niz \(\displaystyle{ \left| \right|}\))
Tak czy siak: macierz ma zerowy wyznacznik kiedy?
Wskazowka: np gdy ma dwie takie same kolumny lub 2 takie same wiersze.
ODPOWIEDZ