Znaleźć wszystkie macierze spełniające równanie
\(\displaystyle{ A\left[\begin{array}{cc}1&2\\1&0\end{array}\right]=\left[\begin{array}{cc}1&2\\1&0\end{array}\right]A}\).
Znaleźć wszystkie macierze spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Znaleźć wszystkie macierze spełniające równanie
Nie dopisałem. Polecenie brzmi dokładnie: Znaleźć wszystkie macierze \(\displaystyle{ A \in K ^{2 } _{2}}\) spełniające równanie. Wydaje mi się, że to powinna być po prostu macierz odwrotna do \(\displaystyle{ A}\) i tylko ona spełnia to równanie.-- 25 lis 2009, o 17:24 --Dostałem coś takiego
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a=c\\b=2c\\d=0 \end{array}}\).
Więc wydaje się, że jest więcej rozwiązań...
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} a=c\\b=2c\\d=0 \end{array}}\).
Więc wydaje się, że jest więcej rozwiązań...
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Znaleźć wszystkie macierze spełniające równanie
ja osobiście znalazłem że równanie spełnia macierz I
macierz zerowa, macierz odwrotna i to co tobie wyszło.
macierz zerowa, macierz odwrotna i to co tobie wyszło.