przeksztalcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

przeksztalcenie liniowe

Post autor: tomcza »

witam,potrzebuje lekkiej pomocy w zadaniu..
Danej jest przeksztalcenie \(\displaystyle{ h:R^{3} \rightarrow R^{3}}\).
\(\displaystyle{ h(x_{1},x_{2},x_{3})=[x_{1}+2x_{2}-x_{3},2x_{1}-x_{2}+x_{3},3x_{1}+x_{2}]^{T}}\).
1. Wyznaczyc macierz przeksztalcenia h.
2. Wyznaczyc obraz wektora \(\displaystyle{ \xi=[1,2,1]^{T}}\)
3. Wyznaczyc jadro przeksztalcenia liniowego.

ad1. \(\displaystyle{ F \cdot \begin{bmatrix} x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{bmatrix}=\begin{bmatrix}x_{1}+2x_{2}-x_{3}\\2x_{1}-x_{2}+x_{3}\\3x_{1}+x_{2}\end{bmatrix}}\), czyli ze macierz \(\displaystyle{ F= \begin{bmatrix}1&2&-1\\2&-1&1\\3&1&0\end{bmatrix}}\)??

ad2.Pomnozyc macierz F razy ksi:P? ito bedzie wynik?

ad3. rozwiazac uklad rownan: \(\displaystyle{ F \cdot [x_{1},x_{2},x_{3}]^{T}=\begin{bmatrix}0\\0\\0\end{bmatrix}}\)

Poprawnie? czy jakies bledy
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

przeksztalcenie liniowe

Post autor: JankoS »

Błędów nie widzę.
Układ do wyznaczenia jądra można wyznaczyć z danych: \(\displaystyle{ [x_{1}+2x_{2}-x_{3},2x_{1}-x_{2}+x_{3},3x_{1}+x_{2}]= [0,0,0]}\), podobnie obraz wektora\(\displaystyle{ [1,2,1]}\).
ODPOWIEDZ