Sprawdź czy istnieje wielomian

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bianka7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 lis 2009, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Sprawdź czy istnieje wielomian

Post autor: bianka7 »

Sprawdź czy istnieje wielomian y=\(\displaystyle{ ax^{3}}\)+\(\displaystyle{ bx^{2}}\)+cx+d, który przechodzi przez punkty:
A(0,2)
B(1,-1)
C(2,3)
D(3,1)

Kompletnie nie wiem jak podejść do tego zadania. Jeśli ktoś byłby tak miły wytłumaczyć mi jak zrobić te zadanie byłabym bardzo wdzięczna
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Sprawdź czy istnieje wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

Jesli W(0)=2 to d=2 tj mamy uklad
\(\displaystyle{ a+b+c+2=-1}\)
\(\displaystyle{ 8a+4b+2c+2=3}\)
\(\displaystyle{ 27a+9b+3c+2=1}\)
bianka7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 lis 2009, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Sprawdź czy istnieje wielomian

Post autor: bianka7 »

Czy mógłbyś opisać skąd to się wzięło? I co dalej z tym zrobić?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Sprawdź czy istnieje wielomian

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ W(1)=a+b+c+2}\) itd , nalezy rozwiazac ten ukłąd
bianka7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 17 lis 2009, o 10:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Sprawdź czy istnieje wielomian

Post autor: bianka7 »

Nie wiem o co chodzi, skąd się wzieły tamte układy itd, prosiłam o pomoc w zrozumieniu a nie o gotowe rozwiazanie..
ODPOWIEDZ