rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
demyt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 15 lis 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

rownanie macierzowe

Post autor: demyt »

Czy to przeksztalcenie rownania macierzowego jest poprawne: gdzie A,B i X to macierze

\(\displaystyle{ (B A^{T} )^{T}X=A}\)
\(\displaystyle{ B^{T} (A^{T})^{T}X=A}\)
\(\displaystyle{ B^{T}AX=A}\)
\(\displaystyle{ B^{T}A^{-1}AX=A^{-1}A}\)
\(\displaystyle{ B^{T}X=1}\)
\(\displaystyle{ X=(B^{T})^{-1}}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

rownanie macierzowe

Post autor: JankoS »

demyt pisze:Czy to przeksztalcenie rownania macierzowego jest poprawne: gdzie A,B i X to macierze

\(\displaystyle{ (B A^{T} )^{T}X=A}\)
\(\displaystyle{ B^{T} (A^{T})^{T}X=A}\)
Chyba to przejście jest źle. Zachodzi \(\displaystyle{ (X Y )^{T}=Y^TX^T}\).
ODPOWIEDZ