znajdź baze przestrzeni wektorowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: cyryl5 »

znajdź bazę przestrzeni wektorowej \(\displaystyle{ W=lim\{v_1,v_2,v_3,v_4\}}\) gdzie
\(\displaystyle{ v_1=(2,3,2,-1),\ v_2=(4,0,2,-2),\ v_3=(-2,3,1,4),\ v_4=(2,3,1,-1)}\) oraz sprawdź czy wektor \(\displaystyle{ v=(1,2,1,4)}\) jest elementem przestrzeni \(\displaystyle{ W}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 23:46 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: miodzio1988 »

To wszystko wpisz do macierzy i sprowadz macierz do postaci trapezowej, Dzieki temu bedziesz mial liniową niezaleznosc.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: cyryl5 »

a możesz mi to pokazać jak zrobić bo ja nie rozumiem tego właśnie;/
miodzio1988

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: miodzio1988 »

A czego konkretnie nie rozumiesz? TYLKO KONKRETNIE. Na gotowca to nawet nie licz żabciu.
cyryl5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 2 lis 2006, o 10:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 13 razy

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: cyryl5 »

bo ja dopiero zaczełem macierze i nie wiem jak to zrobic nie rozumiem tego jak to wpisac nawet
miodzio1988

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: miodzio1988 »

No to jak dopiero zaczynasz to warto najpierw sobie trochę o teorii poczytac. Z konkretnymi pytaniami wroc do nas.
O i jeszcze jedna rzecz:
Ukryta treść:    
Gwiazdek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: oka

znajdź baze przestrzeni wektorowej

Post autor: Gwiazdek »

no dobra, a mam takie pytanie czy da się to zrobić nie używając macierzy, tak znam macierze i umiem to na nich zrobić i się domyślam, że prawdopodobnie trzeba pod \(\displaystyle{ \alpha}\) to wziąć, ale interesuje mnie jak w tym napisać odpowiedź, tzn. co ma być rozwiązaniem tego zadania.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2010, o 23:45 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ