Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
Nie wiem jak zabrać się za zadanie: Dla jakiego m rząd macierzy wynosi 3 ?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&7&1\\-1&5&12&5\\-7&7&8&m\end{array}\right]}\)
wiem że rząd macierzy 3x3 wynosi 3 gdy wyznacznik jest niezerowy, analogicznie gdy macierz jest 4x4 , ale tutaj nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&7&1\\-1&5&12&5\\-7&7&8&m\end{array}\right]}\)
wiem że rząd macierzy 3x3 wynosi 3 gdy wyznacznik jest niezerowy, analogicznie gdy macierz jest 4x4 , ale tutaj nie mam pojęcia jak to rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
sprawdzamy czy \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&7&\\-1&5&12&\\-7&7&8&\end{array}\right]}\) jest niezerowy jesli tak to m mozę być każdą liczbą rzeczywistą
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
A jeżeli powyższy wyznacznik jest równy 0, to szukamy takiego m, dla którego wyznacznik macierzy z pierwszego postu pomniejszonej o pierwszą kolumnę jest równy 0. Później robimy to samo dla wyznacznika macierzy pomniejszonego o drugą kolumnę i jeszcze raz dla macierzy pomniejszonej o trzecią kolumnę. Otrzymane przedziały m sumujemy.
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
Wyznacznik tej macierzy bez ostatniej kolumny wynosi 168, więc mam rozumieć że m może być dowolną liczbą?
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
Tak.
Argument:
"Rząd macierzy jest to największy możliwy wymiar niezerowego minora danej macierzy".
Argument:
"Rząd macierzy jest to największy możliwy wymiar niezerowego minora danej macierzy".
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
Nie jestem przekonany że otrzymane przedziały sumujemy bo jeśli np. wykluczając pierwszą kolumnę znajdziemy już m dla którego mamy wyznacznik 3x3 to nie musimy sprawdzać dla wykluczenia 2 i 3 kolumny bo wystarczy nam jeden przypadek. Poprawcie mnie jeśli się mylę.Przemas O'Black pisze:A jeżeli powyższy wyznacznik jest równy 0, to szukamy takiego m, dla którego wyznacznik macierzy z pierwszego postu pomniejszonej o pierwszą kolumnę jest równy 0. Później robimy to samo dla wyznacznika macierzy pomniejszonego o drugą kolumnę i jeszcze raz dla macierzy pomniejszonej o trzecią kolumnę. Otrzymane przedziały m sumujemy.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
A co jeżeli wykluczając pierwszą kolumnę nie znajdziemy m, który pokazałby się po wykluczeniu innej kolumny? Przecież szukając rząd macierzy nie wystarczy sprawdzić jeden minor tylko wszystkie...
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
Oblicz dla jakiego m rząd wynosi 3
tu się zgadzam ale absolutnie nie musi to być część wspólna m-ów bo wystarczy znaleźć 1 minor nie zerowy i po zadaniu m nie musi mieć własności aby po wykluczeniu dowolnej kolumny otrzymać wyznacznik niezerowy.
- Przemas O'Black
- Użytkownik
- Posty: 744
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 58 razy