Rozwiąż układ równań.
\(\displaystyle{ \begin{cases}-x+y+2z+t=3\\
2x+y+2z-t=4\\
x-y-z+2t=2\end{cases}}\)
Kolo z liczb zespolonych i macierzy, nie mam pojęcia jak to się robi przy pomocy macierzy. Chyba czegoś jest za mało!!!
układ równań (3 równania 4 niewiadome)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk I LO
- Podziękował: 2 razy
układ równań (3 równania 4 niewiadome)
Ostatnio zmieniony 10 lut 2010, o 09:35 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 705
- Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 58 razy
układ równań (3 równania 4 niewiadome)
wszystkiego jest ile trzeba. problem w tym ze mamy mniej równań niż niewiadomych czyli nie skorzystamy ze wzorów Cramera. Ale możemy skorzystać ze twierdzenia Kroneckera-Capelliego. Nie będe się rozwodził pokaże ci jakto zrobić a jak cię zainteresuje znajdziesz sobie o tym w necie.
mamy wyznacznik \(\displaystyle{ W=\begin{vmatrix} -1&1&2&1\\2&1&2&-1\\1&-1&-1&2\end{vmatrix}}\)
wyznacznik uzupełniony \(\displaystyle{ U=\begin{vmatrix} -1&1&2&1&3\\2&1&2&-1&4\\1&-1&-1&2&2\end{vmatrix}}\)
szukamy \(\displaystyle{ r(W)}\) i \(\displaystyle{ r(U)}\)
w \(\displaystyle{ (W)}\) eliminujemy 4 kolumnę i mamy \(\displaystyle{ r(W)=3}\)
w \(\displaystyle{ (U)}\) eliminujemy 2 i 3 kolumnę i mamy \(\displaystyle{ r(U)=3}\)
z twierdzenia wiemy że jeśli rząd macierzy uzupełnionej i wyznacznika jest mniejszy od liczby niewiadomych to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań i to powinno wystarczyć.
mamy wyznacznik \(\displaystyle{ W=\begin{vmatrix} -1&1&2&1\\2&1&2&-1\\1&-1&-1&2\end{vmatrix}}\)
wyznacznik uzupełniony \(\displaystyle{ U=\begin{vmatrix} -1&1&2&1&3\\2&1&2&-1&4\\1&-1&-1&2&2\end{vmatrix}}\)
szukamy \(\displaystyle{ r(W)}\) i \(\displaystyle{ r(U)}\)
w \(\displaystyle{ (W)}\) eliminujemy 4 kolumnę i mamy \(\displaystyle{ r(W)=3}\)
w \(\displaystyle{ (U)}\) eliminujemy 2 i 3 kolumnę i mamy \(\displaystyle{ r(U)=3}\)
z twierdzenia wiemy że jeśli rząd macierzy uzupełnionej i wyznacznika jest mniejszy od liczby niewiadomych to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań i to powinno wystarczyć.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
układ równań (3 równania 4 niewiadome)
Gdy obliczysz rzędy macierzy głównej i rozszerzonej wtedy łatwo
sprowadzić układ do postaci Cramera
Wybierasz podmacierz kwadratową stopnia r
nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny /macierzy wyrazów wolnych
i możesz zastosować wzory Cramera
sprowadzić układ do postaci Cramera
Wybierasz podmacierz kwadratową stopnia r
nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny /macierzy wyrazów wolnych
i możesz zastosować wzory Cramera