jak wyznaczyc brakujace wartosc w rownaniu wektorowym

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Maniek1404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: niemcy

jak wyznaczyc brakujace wartosc w rownaniu wektorowym

Post autor: Maniek1404 »

witam mam takie zadanie
podany jest rownoleglobok z bokami
AB=a=6
AD=b=4
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAB}\)=60 °
Oraz
\(\displaystyle{ \vec{A}}\)B=\(\displaystyle{ \vec{a}}\)
\(\displaystyle{ \vec{A}}\)C=\(\displaystyle{ \vec{c}}\)
\(\displaystyle{ \vec{A}}\)D=\(\displaystyle{ \vec{b}}\)
i mam obliczyc
a)\(\displaystyle{ \vec{a}}\)*\(\displaystyle{ \vec{b}}\)
b)|\(\displaystyle{ \vec{a}}\)x\(\displaystyle{ \vec{b}}\)|
c)|\(\displaystyle{ \vec{c}}\)|
d)\(\displaystyle{ \sphericalangle}\)CAB
zeby wykonac te wszystkie dzialania musze miec wspolrzedne wektorow, wiec jak mam je obliczyc??
bo oile dobrze zrozumialem tomam jedynie dlugosci wektora a oraz b. W kacie podanym ktory ma 60° wierzcholkiem jest A?

POMOCY
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

jak wyznaczyc brakujace wartosc w rownaniu wektorowym

Post autor: Przemas O'Black »

Ale bez straty ogólności te wektory mogą mieć punkt zaczepienia w punkcie (0,0) i np. a ma kierunek OX.
Maniek1404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 3 paź 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: niemcy

jak wyznaczyc brakujace wartosc w rownaniu wektorowym

Post autor: Maniek1404 »

no wlasnie w tym klopot ze to mam tylko podane i nie mam zielonego pojecia jak sie z tym dalej zabrac
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

jak wyznaczyc brakujace wartosc w rownaniu wektorowym

Post autor: Przemas O'Black »

Zrób rysunek pomocniczy.
Maniek1404 pisze: zeby wykonac te wszystkie dzialania musze miec wspolrzedne wektorow, wiec jak mam je obliczyc??
Posługując się funkcjami trygonometrycznymi odnajdziesz b.
Maniek1404 pisze: W kacie podanym ktory ma 60° wierzcholkiem jest A?
Oczywiście.

Punkt C określ pamiętając, że ABCD to równoległobok.
ODPOWIEDZ