Przekształcenie Elementarne macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kasienka_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2009, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Przekształcenie Elementarne macierzy

Post autor: Kasienka_15 »

Proszę o pomoc w rowiązaniu nastepujących zadań .

zadanie 1

Dana jest macierz \(\displaystyle{ A_{4}}\) =\(\displaystyle{ a_{ij}}\) ,gdzie \(\displaystyle{ a_{ij}}\) = min(i,j) Obliczyć wszystkie charakterystyki liczbowe tej macierzy. Podać własności, z jakich należy skorzystać.

Zadanie 2

Dla jakich wartości parametru m

a) rząd macierzy jest mniejszy od stopnia , jeśli :

A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-4&4\\m&2&2\\2&-m&m\end{array}\right]}\)

b) macierz ma najwyższy rząd jeśli :

A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&-2&m-1\\2&1&-2\\m+2&m-1&-3\end{array}\right]}\)

c) macierz ma najniższy rząd jeśli

A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\2&2m&2\\2&4&m\end{array}\right]}\)


z góry dziękuję za każdą pomoc
miodzio1988

Przekształcenie Elementarne macierzy

Post autor: miodzio1988 »

1) "charakterystyki liczbowe" ?Moglabyś wyjasnic ten termin?
2)Skoro masz macierze kwadratowe to zajmij się najpierw wyznacznikami tych macierzy. Rozwinięcie Laplace'a albo reguła Sarrusa. Pozniej juz tylko odpowiednie wnioski są nam potrzebne.
Kasienka_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2009, o 11:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Przekształcenie Elementarne macierzy

Post autor: Kasienka_15 »

' chrakterystki liczbowe ' - wydaje mi się że chodzi i wszytskie mozliwe kombinacje liczbowe ???

-- 21 lis 2009, o 11:37 --

ok dzięki za 2 ;-) już rozumiem mniej więcej :)
ODPOWIEDZ