przestrzen wielomianow

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzen wielomianow

Post autor: tomcza »

witam, mam do rozwiazania taki zadanie:
W przestrzeni wielomianow \(\displaystyle{ W_{4}}\) o wspolczynnikach rzeczywistych stopnia co najwyzej 4, dane sa wielomiany:
\(\displaystyle{ p_{1}=1-x^{4}}\)
\(\displaystyle{ p_{2}=x-x^{4}}\)
\(\displaystyle{ p_{3}=x^{2}-x^{4}}\)
\(\displaystyle{ p_{4}=x^{3}-x^{4}}\)
\(\displaystyle{ p_{5}=x^{4}}\)
Sprawdzic, czy uklad wielomianow p1,p2,p3,p4,p5 tworzy bazę przestrzeni \(\displaystyle{ W_{4}}\).
Wyznaczyc skladowe wektora \(\displaystyle{ 1-2x+3x^{2}-4x^{3}+5x^{4}}\) jako wspolczynniki kombinacji liniowej wielomianow(od p1 do p5).
Bylbym wdzieczny za pomoc, gdyz im dalej w algebre tym ciezej:D
miodzio1988

przestrzen wielomianow

Post autor: miodzio1988 »

No to powiedz nam co to znaczy, że dany tworzy bazę? Takie dwie wlasnosci musi on miec. I nalezy sprawdzic te dwie wlasnosci
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzen wielomianow

Post autor: tomcza »

trzeba chyba jakos sprawdzic liniowa zaleznosc badz niezaleznosc?;o
miodzio1988

przestrzen wielomianow

Post autor: miodzio1988 »

Niezaleznosc. I bez znajomosci definicji to daleko nie zajdziesz.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzen wielomianow

Post autor: tomcza »

chodzi o to ze kombinacja wspolczynnikow ma sie rownac 0? ale nie za bardzo wiem jak to po kolei rozpisac dla tych 5 wielomianow.
miodzio1988

przestrzen wielomianow

Post autor: miodzio1988 »

kombinacja wspolczynnikow ma sie rownac 0?
Też nie.
Najlepiej napisz nam tutaj definicję i wtedy się pytaj o to czego nie rozumiesz w tej definicji. A definicja to PODSTAWA i bez tego naprawdę się ciezko coś tlumaczy...więc zrob to co Ci mowię chyba, że liczysz na gotowca....wtedy nie będę pisał juz w Twoim temacie...
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

przestrzen wielomianow

Post autor: tomcza »

wytlumaczylby ktos mniej wiecej albo jakies wskazowki?
ODPOWIEDZ