Wykazac ze kazda macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Wykazac ze kazda macierz
Wykazac ze kazda macierz stopnia 2 postaci \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}a&b\\c&d\end{array}\right]\right)}\)
spelnia rownanie \(\displaystyle{ X^{2}-(a+d)X+(ad-bc)E=0}\)
E=macierz jednostkowa
Od czego zaczac?:>
spelnia rownanie \(\displaystyle{ X^{2}-(a+d)X+(ad-bc)E=0}\)
E=macierz jednostkowa
Od czego zaczac?:>
Ostatnio zmieniony 19 lis 2009, o 20:40 przez MistyKu, łącznie zmieniany 1 raz.
Wykazac ze kazda macierz
ojej....
1) Co to jest E?
2)Co to jest małe x?
3) Napisanie Ze macierz jest rowna zero jest lekkim błędem. Pomysl czemu
1) Co to jest E?
2)Co to jest małe x?
3) Napisanie Ze macierz jest rowna zero jest lekkim błędem. Pomysl czemu
Wykazac ze kazda macierz
No Ty nam powiedz. Po w tej formie to zadanie jest bez sensu. A my nie bedziemy się domyslec co chcesz udowdnic.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Wykazac ze kazda macierz
nie napisalem nigdzie ze macierz jest = 0 ; d-- 19 lis 2009, o 20:41 --Chodzi mi o to co znaczy pomnozyc (ad-bc) * macierz jednostkowa:) zadanie ze zbioru zadan
Wykazac ze kazda macierz
To super, że wszystko poprawiłeś.
Macierz jednostkową oznacza się najczęsciej jako \(\displaystyle{ I}\)
I po lewej stronie masz operacje na macierzach. Po prawej zaś liczbę. Jesli utozsamimy daną liczbę z macierzą zerową to bedzie ok.
Rozwiazanie zadania:
wstaw za X macierz A i wykonaj rachunki
Macierz jednostkową oznacza się najczęsciej jako \(\displaystyle{ I}\)
I po lewej stronie masz operacje na macierzach. Po prawej zaś liczbę. Jesli utozsamimy daną liczbę z macierzą zerową to bedzie ok.
Rozwiazanie zadania:
wstaw za X macierz A i wykonaj rachunki
Wykazac ze kazda macierz
To samo co pomnozenie macierz przez dowolną liczbę (skalar). Wiesz jak się mnozy macierz przez liczbę? Bo takie rzeczy to powinienes wiedziec...
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Wykazac ze kazda macierz
\(\displaystyle{ (ad-bc)*\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]\right)=\left[\begin{array}{ccc}ad-bc&0\\0&ad-bc\end{array}\right]\right)}\) W ten sposob tak ?