Wyznaczyć macierz, aby zachodziła równość

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Wyznaczyć macierz, aby zachodziła równość

Post autor: lukki_173 »

Witam. Proszę o wskazówki do rozwiązania następującego zadania:
Znaleźć macierz X, dla której zachodzi podana równość:
\(\displaystyle{ \left(X+\left[\begin{array}{ccc}1&2\\3&4\end{array}\right]\right)^{-1}=\left[\begin{array}{ccc}2&3\\1&1\end{array}\right]}\)
Na pewno macierz X będzie kwadratowa. Oznaczyłem ją sobie tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a_1&a_2\\b_1&b_2\end{array}\right]}\)
Dodałem macierze i otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}a_1+1&a_2+2\\b_1+3&b_2+4\end{array}\right]}\)
Jednak nie wiem co dalej i nie wiem też, czy to jest dobry sposób na rozwiązanie tego zadania.
Proszę o wskazówki.
Pozdrawiam
miodzio1988

Wyznaczyć macierz, aby zachodziła równość

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ A ^{-1}=B}\)
I teraz chcemy wyznaczyć \(\displaystyle{ A}\) mając daną macierz \(\displaystyle{ B}\). Jak to zrobić? Wiesz to na bank. I takie podstawienie jak Ty zrobiłeś dopiero robimy na koncu kiedy inne sposoby nie działają.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wyznaczyć macierz, aby zachodziła równość

Post autor: klaustrofob »

jak Miodzio: \(\displaystyle{ (A^{-1})^{-1}=A}\)? czyli masz: \(\displaystyle{ (X+A)^{-1}=B}\), odwracasz, przenosisz i \(\displaystyle{ X=B^{-1}-A}\).
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Wyznaczyć macierz, aby zachodziła równość

Post autor: lukki_173 »

Dziękuję Wam za pomoc. Zadanie rozwiązałem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ