Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: MistyKu »

Co to znaczy ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: miki999 »

Masz macierz \(\displaystyle{ A}\). Chcesz ją przemnożyć z lewej strony (lewostronnie) przez macierz B:
\(\displaystyle{ B \cdot A}\)
Natomiast z prawej strony (prawostronnie):
\(\displaystyle{ A \cdot B}\)

Należy wiedzieć, że mnożenie macierzy w ogólności nie jest przemienne.


Pozdrawiam.
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: MistyKu »

dzieki )) mam jeszcze pytanie: co to znaczy ze np \(\displaystyle{ A^{2}=0}\) dajmy na to \(\displaystyle{ A= \left[\begin{array}{ccc}2&-1\\1&3\end{array}\right]}\)
Chodzi o wyznacznik do kwadratu czy jak ? ; D moze i glupie pytanie ale nie rozumiem
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ A^2 =A \cdot A}\).
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: MistyKu »

Tak wiem tylko wynik \(\displaystyle{ A^{2}}\) jest macierza. Dajmy na to \(\displaystyle{ A^{2}= \left[\begin{array}{ccc}2&-1\\1&3\end{array}\right]}\). Jak przyrownac ta macierz do 0?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: miki999 »

Może \(\displaystyle{ 0}\) to macierz zerowa?
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: MistyKu »

Czyli jesli mam znalezc wszystkie macierze stopnia 2 takie ze \(\displaystyle{ A^{2}=0}\) to po prostu musze stworzyc uklad 4 rownan z 4 niewiadomymi? sry wiem ze zadaje glupie pytania ale troche tego nie ogarniam , dzieki za pomoc : )
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Pomnozyc macierz przez macierz z prawej lub lewej strony

Post autor: miki999 »

Tak. A forum jest głównie po to aby zadawać pytania, więc się nie krępuj


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ