bardzo proszę o pomoc
równanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2\\-3\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} -1\\2\end{bmatrix}^{T} - \begin{bmatrix} 3&-2\\0&1\end{bmatrix} \cdot (2X+3I)^{T} = \begin{bmatrix} 2&1&4\\0&-3&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 2&-1&2\\1&-0&2\end{bmatrix}^{T}}\)
dotarłam do:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -3&2\\0&-1\end{bmatrix} \cdot (2X+3I)^{T}= \begin{bmatrix} 13&6\\2&8\end{bmatrix}}\)
obliczyłam \(\displaystyle{ A^{-1}}\) która wynosi: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \frac{-1}{3}&\frac{-2}{3}\\0&-1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ (2X+3I)^{T}= \begin{bmatrix} \frac{-17}{3}&\frac{-22}{3}\\-2&-8\end{bmatrix}}\)
później transpozycja i przeniesienie 3I na prawą stronę oraz podzielenie przez 2 (w podanej kolejności) i następujący wynik:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} \frac{-13}{3}&-1\\ \frac{-11}{3}&\frac{-11}{2}\end{bmatrix}}\) ??
proszę o pomoc
równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sacz
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe
właśnie i teraz zakładasz że macierz X= a11 a12
a21 a22
nastepnie odejmujesz to od macierzy jednostkowej i otrzymujesz do rozwiazania cztery równania z jedna niewiadoma. Czyli cos mało trudnego:-)
Pozdrawiam. Borewicz.
-- 19 lis 2009, o 13:03 --
właśnie i teraz zakładasz że macierz X= a11 a12
a21 a22
nastepnie odejmujesz to od macierzy jednostkowej i otrzymujesz do rozwiazania cztery równania z jedna niewiadoma. Czyli cos mało trudnego:-)
Pozdrawiam. Borewicz.
Poprawiłem wyglad tej macierzy hmmm żeby było w miare zrozumiałe.-- 19 lis 2009, o 13:06 --niestety nie wiem jeszcze jak sie wstawia macierze ale dopisze jeszcze ze pierwszy wiersz to a11 a12
drugi to a21 a22
a21 a22
nastepnie odejmujesz to od macierzy jednostkowej i otrzymujesz do rozwiazania cztery równania z jedna niewiadoma. Czyli cos mało trudnego:-)
Pozdrawiam. Borewicz.
-- 19 lis 2009, o 13:03 --
właśnie i teraz zakładasz że macierz X= a11 a12
a21 a22
nastepnie odejmujesz to od macierzy jednostkowej i otrzymujesz do rozwiazania cztery równania z jedna niewiadoma. Czyli cos mało trudnego:-)
Pozdrawiam. Borewicz.
Poprawiłem wyglad tej macierzy hmmm żeby było w miare zrozumiałe.-- 19 lis 2009, o 13:06 --niestety nie wiem jeszcze jak sie wstawia macierze ale dopisze jeszcze ze pierwszy wiersz to a11 a12
drugi to a21 a22
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 12:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sacz
- Pomógł: 1 raz
równanie macierzowe
nie jest to pełne rozwiązanie trza rozwiązać jeszcze te równania z jedna niewiadoma. I po krzyku.
Pozdrawiam
Borewicz:-)
Pozdrawiam
Borewicz:-)