uklad rownan
- tomcza
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 2 razy
uklad rownan
uklad: \(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-2y+5z+4t-2=0\\6x-4y+4z+3t-3=0\\9x-6y+3z+2t-4=0 \end{cases}}\)
rozwiazanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\6&4&4&3& |&3\\9&-6&3&2 |&4\end{bmatrix}}\). Mnożę teraz pierwszy wiersz przez -2 i dodaje do 3 oraz przez -3 i rowniez dodaje do 3, otrzymuje:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&-6&-5& |&-1\\0&0&-12&-10 |&-2\end{bmatrix}}\), dziele ostatni wiersz przez -2:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&-6&-5& |&-1\\0&0&6&5 |&1\end{bmatrix}}\).
mam \(\displaystyle{ 6z+5t=1 \Rightarrow z= \frac{1-5t}{6}}\), podstawiajac do 2 y=0, a podstawiajac wyliczone z do 1 otrzymuje \(\displaystyle{ x= \frac{t-3}{18}}\)
Rozwiazanie \(\displaystyle{ (\frac{t-3}{18},0, \frac{1-6z}{5} , \frac{1-5t}{6})}\)
bardzo prosilbym o sprawdzenie i ew poprawke!:D
rozwiazanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\6&4&4&3& |&3\\9&-6&3&2 |&4\end{bmatrix}}\). Mnożę teraz pierwszy wiersz przez -2 i dodaje do 3 oraz przez -3 i rowniez dodaje do 3, otrzymuje:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&-6&-5& |&-1\\0&0&-12&-10 |&-2\end{bmatrix}}\), dziele ostatni wiersz przez -2:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&-6&-5& |&-1\\0&0&6&5 |&1\end{bmatrix}}\).
mam \(\displaystyle{ 6z+5t=1 \Rightarrow z= \frac{1-5t}{6}}\), podstawiajac do 2 y=0, a podstawiajac wyliczone z do 1 otrzymuje \(\displaystyle{ x= \frac{t-3}{18}}\)
Rozwiazanie \(\displaystyle{ (\frac{t-3}{18},0, \frac{1-6z}{5} , \frac{1-5t}{6})}\)
bardzo prosilbym o sprawdzenie i ew poprawke!:D
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
uklad rownan
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&-6&-5 |&-1\\0&0&6&5 |&1\end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 3&-2&5&4 |&2\\0&8&0&0 |&0\\0&0&6&5 |&1\end{bmatrix} \Rightarrow \begin{bmatrix} 3&0&-1&-1 |&1\\0&8&0&0 |&0\\0&0&6&5 |&1\end{bmatrix}\\
z = \frac{1-5t}{6}\\
y = 0\\
x = \frac{t+7}{18}\\
\{(x,y,z,t) : x = \frac{t+7}{18}, z = \frac{1-5t}{6}, y = 0, t \in R \} = \{(\frac{t+7}{18},0,\frac{1-5t}{6},t) : t \in R \}}\)
Za ładnie ci się macierz upraszczała, żeby tak ją zostawić
z = \frac{1-5t}{6}\\
y = 0\\
x = \frac{t+7}{18}\\
\{(x,y,z,t) : x = \frac{t+7}{18}, z = \frac{1-5t}{6}, y = 0, t \in R \} = \{(\frac{t+7}{18},0,\frac{1-5t}{6},t) : t \in R \}}\)
Za ładnie ci się macierz upraszczała, żeby tak ją zostawić
- tomcza
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 2 razy
uklad rownan
ok dzięki, ale ogolnie pomylilem sie tylko przy x, powinno byc w liczniku t+7:)
a jeszcze mam pytanie, tam przy ost Twoim przejsciu podstawiles do 1 wiersza y=0 i odjales ost wiersz o pierwszego, mozna tak?:P
a jeszcze mam pytanie, tam przy ost Twoim przejsciu podstawiles do 1 wiersza y=0 i odjales ost wiersz o pierwszego, mozna tak?:P
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
uklad rownan
Nie, odjąłem też od pierwszego wiersza także drugi przemnożony przez odpowiednią stałą. Ponieważ działałem na pierwszym wierszu, a drugi i trzecie nie ulegały zmianie, to przyjmuje się, że można taką operację zapisać w jednym przejściu. Gdybym np. od pierwszego odejmował drugi i trzeci oraz jednocześnie trzeci od drugiego, to już tak nie wolno.
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
uklad rownan
1 strzałka: 2wiersz = 2wiersz+3wiersz;
2 strzałka: 1wiersz = 1wiersz+2wiersz/4-3wiersz;
2 strzałka: 1wiersz = 1wiersz+2wiersz/4-3wiersz;
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
uklad rownan
Jak już pisałem w jednej strzałce można zapisać kilka działań, jeśli wykonujemy je na jednym wierszu (np. w drugiej strzałce działaliśmy tylko na pierwszy wiersz). I nie, w ostatniej macierzy 2 wiersz pozostaje niezmieniony, bo nie działaliśmy na 2 wiersz, tylko drugim i trzecim wierszem na pierwszy. Tzn. od pierwszego wiersza odjęliśmy trzeci wiersz (i zmieniły nam się kolumny 3,4 i 5 w pierwszym wierszu) i dodaliśmy jedną czwartą drugiego wiersza (zmieniła nam się kolumna 2 w pierwszym wierszu), ale same wiersze drugi i trzeci się nie zmieniły.
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
uklad rownan
Można dodać/odjąć jeden wiersz od drugiego (to tak jakbyś dodawał/odejmował mnożąc przez 1 nawiązując do przykładu powyżej) w jednym przejściu. Zmienia się wiersz "docelowy", ale nie ten który dodawaliśmy/odejmowaliśmy.
Wybacz, że piszę tak dokładnie, ale nie za bardzo wiem czego nie rozumiesz (tym bardziej, że zadanie dobrze zrobiłeś ).
Wybacz, że piszę tak dokładnie, ale nie za bardzo wiem czego nie rozumiesz (tym bardziej, że zadanie dobrze zrobiłeś ).