Wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
eithlinn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: xxx

Wyznacznik macierzy

Post autor: eithlinn »

Może ktoś mi pomóc z obliczeniu wyznacznika czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&0&1&1\\a&0&0&0\\1&b&0&1\\0&1&c&0\end{array}\right]}\)

Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: BettyBoo »

Odejmij kolumnę 3 od 4 i rozwinięcie Laplace'a, potem z Sarrusa.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: Mariusz M »

BettyBoo pisze:Odejmij kolumnę 3 od 4 i rozwinięcie Laplace'a, potem z Sarrusa.

Pozdrawiam.
Jak już stosować Laplace to czy nie lepiej rozwinąć względem drugiego wiersza

\(\displaystyle{ \det{\begin{bmatrix}0&0&1&1\\a&0&0&0\\1&b&0&1\\0&1&c&0\end{bmatrix}}=}\)

\(\displaystyle{ -a\det{\begin{bmatrix}0&1&1\\b&0&1\\1&c&0\end{bmatrix}}}\)

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1&0&1\\b&0&1&b&0\\1&c&0&1&c\end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ \left(0+1+bc \right)- \left(0+0+0 \right)}\)

\(\displaystyle{ \det{A}=-a \left(1+bc \right)=-a-abc}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyznacznik macierzy

Post autor: BettyBoo »

Lepiej lepiej, tylko ja śpię

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ