siedmiokrotna macierz

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
misiekprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

siedmiokrotna macierz

Post autor: misiekprezes »

mam tak:
\(\displaystyle{ (7B)^{-1}=\begin{bmatrix} -3&7\\1&-2\end{bmatrix}}\)

oblicz \(\displaystyle{ B,B^{-1}}\), oraz macierz X taką, że \(\displaystyle{ (XB^{-1})^{-1}=I}\)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

siedmiokrotna macierz

Post autor: Zordon »

najpierw oblicz \(\displaystyle{ 7B}\) odwracając daną macierz, reszta standardowo. Za \(\displaystyle{ X}\) można przyjąć \(\displaystyle{ B}\).
misiekprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

siedmiokrotna macierz

Post autor: misiekprezes »

a teraz mam takie pytanie:
czy: \(\displaystyle{ (A^{-1})^{-1}= A}\) ??
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

siedmiokrotna macierz

Post autor: Zordon »

jesli \(\displaystyle{ A}\) jest odwracalna to tak, jeśli nie jest to cały napis nie ma nawet sensu
misiekprezes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

siedmiokrotna macierz

Post autor: misiekprezes »

no jest odwracalna, dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ