proszę pomóc mam takie zadanie:
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1\\3&-1\end{bmatrix}}\)
mam obliczyć macierz X taką, że: \(\displaystyle{ (X+2I)^{-1}*A^{2}=I}\)
skomplikowana macierz
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 3 cze 2009, o 09:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
skomplikowana macierz
to może ja się dołączę, bo dla mnie w tym przykładzie problemem jest wyciągnąć \(\displaystyle{ X}\) z \(\displaystyle{ (X+2I)^{-1}}\). Bo tu chyba nie zawsze są takie własności jak na "normalnych" liczbach. Może spróbuję wyprowadzić \(\displaystyle{ X}\) (już w pierwszej linijce nie wiem czy mogę tak zrobić):
\(\displaystyle{ \frac{1}{X+2I} = (A^{2})^{-1}I \\
X+2I = \frac{1}{(A^{2})^{-1}I} \\
X = \frac{1}{(A^{2})^{-1}I} - 2I}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{X+2I} = (A^{2})^{-1}I \\
X+2I = \frac{1}{(A^{2})^{-1}I} \\
X = \frac{1}{(A^{2})^{-1}I} - 2I}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
skomplikowana macierz
Trzeba uważać, z której strony się wymnaża stronami. Mnożenie macierzy nie jest przemienne.
Czemu nie uwzględniasz tego, że \(\displaystyle{ A \cdot I = A}\)?
Zapis \(\displaystyle{ \frac{1}{A}}\) oznaczający macierz odwrotną może być trochę mylący, ale oczywiście w czysto algebraicznych przekształceniach na macierzach nie prowadzi do niedorzeczności, jeśli o znaku \(\displaystyle{ 1}\) myślimy, jak o macierzy identycznościowej.
Czemu nie uwzględniasz tego, że \(\displaystyle{ A \cdot I = A}\)?
Zapis \(\displaystyle{ \frac{1}{A}}\) oznaczający macierz odwrotną może być trochę mylący, ale oczywiście w czysto algebraicznych przekształceniach na macierzach nie prowadzi do niedorzeczności, jeśli o znaku \(\displaystyle{ 1}\) myślimy, jak o macierzy identycznościowej.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
skomplikowana macierz
\(\displaystyle{ \left(X+2I \right)^{-1}A^{2}=I}\)misiekprezes pisze:proszę pomóc mam takie zadanie:
A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1\\3&-1\end{bmatrix}}\)
mam obliczyć macierz X taką, że: \(\displaystyle{ (X+2I)^{-1}*A^{2}=I}\)
\(\displaystyle{ \left(\left(X+2I \right)^{-1}A^{2} \right)^{-1}=I^{-1}}\)
\(\displaystyle{ \left( A^{2}\right)^{-1} \left(X+2I \right)=I}\)
\(\displaystyle{ A^{2}\left( A^{2}\right)^{-1} \left(X+2I \right)=A^{2}}\)
\(\displaystyle{ \left(X+2I \right)=A^{2}}\)
\(\displaystyle{ X=A^{2}-2I}\)