Mam problem z rozwiązaniem układu równań liniowych wzorem Cramera:
x + y + z = 4
2x - 3y + 5z = -5
-x + 2y - z = 2
Metodą macierzy odwrotnych wszły mi wyniki x=3, y=2, z=-1 i są na pewno poprawne. Zależy mi na przedstawieniu krok po kroku sposobu rozwiązania wzorem Cramera gdyż mam zadanie domowe, które nie zostało omówione na wykładzie
wzór Cramera
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
wzór Cramera
w pierwszej kolejności obliczamy wyznacznik macierzy głównej
\(\displaystyle{ detA = \begin{bmatrix}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} = 3-5+4-3-10+2=-9}\)
teraz obliczamy wyznaczniki macierzy pomocniczych zastepując kolejno kolumny kolumną składajaca sie z wyników równań
\(\displaystyle{ detA_{x} = \begin{bmatrix}4&1&1\\-5&-3&5\\2&2&-1\end{bmatrix} = 12+10-10+6-40-5=-27}\)
\(\displaystyle{ detA_{y} = \begin{bmatrix}1&4&1\\2&-5&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} = 5-20+4-5-10+8=-18}\)
\(\displaystyle{ detA_{z} = \begin{bmatrix}1&1&4\\2&-3&-5\\-1&2&2\end{bmatrix} = -6+5+16-12+10-4=9}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{detA_{x}}{detA} = \frac{-27}{-9}=3}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{detA_{y}}{detA} = \frac{-18}{-9}=2}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{detA_{z}}{detA} = \frac{9}{-9}=-1}\)
\(\displaystyle{ detA = \begin{bmatrix}1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} = 3-5+4-3-10+2=-9}\)
teraz obliczamy wyznaczniki macierzy pomocniczych zastepując kolejno kolumny kolumną składajaca sie z wyników równań
\(\displaystyle{ detA_{x} = \begin{bmatrix}4&1&1\\-5&-3&5\\2&2&-1\end{bmatrix} = 12+10-10+6-40-5=-27}\)
\(\displaystyle{ detA_{y} = \begin{bmatrix}1&4&1\\2&-5&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} = 5-20+4-5-10+8=-18}\)
\(\displaystyle{ detA_{z} = \begin{bmatrix}1&1&4\\2&-3&-5\\-1&2&2\end{bmatrix} = -6+5+16-12+10-4=9}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{detA_{x}}{detA} = \frac{-27}{-9}=3}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{detA_{y}}{detA} = \frac{-18}{-9}=2}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{detA_{z}}{detA} = \frac{9}{-9}=-1}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
wzór Cramera
Jeżeli \(\displaystyle{ \det{A}=0}\) to liczysz rzędybarakuda pisze:Dodam tylko że aby układ można było rozwiązać metoda Cramera to \(\displaystyle{ detA \neq 0}\)
i jeżeli są równe to parametryzujesz układ równań (sprowadzasz do postaci Cramera)
i rozwiązujesz tak jak układ Cramera
Układ równań liniowych jest w postaci Cramera wtedy i tylko wtedy gdy
macierz główna układu jest kwadratowa i nieosobliwa