oblicz wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Daria4543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
Podziękował: 11 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Daria4543 »

oblicz wyznacznik macierzy metodą Gaussa:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}-1&4&0\\2&5&-2\\0&-3&0\end{array}\right]}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&4&0\\2&5&-2\\0&-3&0\end{bmatrix} \xrightarrow{w_{2}+2w_{1}} \begin{bmatrix}1&4&0\\0&13&-2\\0&-3&0\end{bmatrix} \xrightarrow{w_{3}+ \frac{3}{13} w_{2}} \begin{bmatrix}1&4&0\\0&13&-2\\0&0&- \frac{6}{13} \end{bmatrix} = -1 \cdot 13 \cdot (- \frac{6}{13}) = 6}\)
Daria4543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 21 paź 2009, o 13:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kobiety nie można zrozumieć tak jak matematyki
Podziękował: 11 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: Daria4543 »

wytłumaczysz szczegółowo?
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

oblicz wyznacznik macierzy

Post autor: M_L »



Obliczenie wyznacznika takiej macierzy sprowadza się do wymnożenia elementów leżących na głównej przekątnej, tak właśnie zrobiła koleżanka....a nad strzałeczkami masz operacje, dzięki którym Twoja macierz została doprowadzona do postaci trójkątnej. O to chodziło?
ODPOWIEDZ