Stosując rozwinięcie Lapace'a oblicz podane wyznaczniki. Wyznacznik rozwinąć względem wiersza lub kolumny z największą liczbą zer.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}3&-2&0&5\\-2&1&-2&2\\0&-2&5&0\\5&0&3&4\end{array}\right]}\)
Stosując rozwinięcie Lapace'a
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Stosując rozwinięcie Lapace'a
\(\displaystyle{ \det\begin{\bmatrix}3&-2&0&5\\-2&1&-2&2\\0&-2&5&0\\5&0&3&4\end{bmatrix}=}\)
\(\displaystyle{ 2\det{ \begin{bmatrix} 3&0&5 \\ -2&-2&2\\5&3&4 \end{bmatrix} }+5\det{ \begin{bmatrix}3&-2&5 \\ -2&1&2\\5&0&4 \end{bmatrix} }}\)
\(\displaystyle{ 2\det{ \begin{bmatrix} 3&0&5 \\ -2&-2&2\\5&3&4 \end{bmatrix} }+5\det{ \begin{bmatrix}3&-2&5 \\ -2&1&2\\5&0&4 \end{bmatrix} }}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Stosując rozwinięcie Lapace'a
Rozwinąłem względem trzeciego wiersza i otrzymaliśmy dwa wyznaczniki trzeciego stopnia które można już za pomocą schematu Sarrusa lub dalej rozwijaćDaria4543 pisze:nie rozumiem zadania, wytłumaczysz mi krok po kroku ?
Dalej jeżeli chcesz rozwijać to oba wyznaczniki można rozwinąć względem drugiej kolumny