rownanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie macierzowe

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ AX^{T}=B^{T}}\)
\(\displaystyle{ X^{T}=A^{-1}B^{T}}\)

I moje pytanie jest następujące: Chcąc wyznaczyć X podnoszę całe równanie do potęgi T, wiec po lewej zostaje mi X a po drugiej będę mial :
\(\displaystyle{ (A^{-1}B^{T})^{T}}\)
czy tak:
(A^{-1})^{T}(B^{T})^{T}[/latex]
Może śmieszne pytanie, ale prosze odpowiedz.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

Dokładniej, to dla dowolnych macierzy A,B masz \(\displaystyle{ (AB)^T=B^TA^T,\ (A^T)^T=A}\), więc u Ciebie to będzie \(\displaystyle{ (A^{-1}B^{T})^{T}=B(A^{-1})^T}\)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

rownanie macierzowe

Post autor: okon »

tam powinno byc w poprzednim poscie:
\(\displaystyle{ (A^{-1})^{T}(B^{T})^{T}}\)
Ale juz rozumiem ;] ze to jest zle ;p

i mam jeszcze dwa pytanka... juz ostatnie:
Jak mam powiedzmy takie cos: (zmyslone)
\(\displaystyle{ X= A^{2}-2I}\)
Czyli jak mam dana macierz A, to mnoze AxA , tak? a co z tym -2I?

I drugie:
\(\displaystyle{ (A+B)^{2}}\)
to jest:
\(\displaystyle{ A^{2}+B^{2}}\) tak?
nie ma wzoru skróconego mnożenia? ;]

pozdrawiam
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rownanie macierzowe

Post autor: BettyBoo »

okon pisze:\(\displaystyle{ X= A^{2}-2I}\)
Czyli jak mam dana macierz A, to mnoze AxA , tak? a co z tym -2I?
No nic..mnozysz macierz jednostkową przez 2 i odejmujesz od \(\displaystyle{ A^2}\)
okon pisze: I drugie:
\(\displaystyle{ (A+B)^{2}}\)
to jest:
\(\displaystyle{ A^{2}+B^{2}}\) tak?
nie ma wzoru skróconego mnożenia? ;]
No takich wynalazków to nie ma
\(\displaystyle{ (A+B)^{2}=A^2+AB+BA+B^2}\)
wzoru skróconego mnożenia nie ma o tyle, ze mnożenie jest nieprzemienne - ale rozdzielność jest z obu stron.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ