odwrotnosc wektora?
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
odwrotnosc wektora?
Mam taki problem, zalozmy ze mamy zdefiniowany wektor \(\displaystyle{ \vec{A}}\), \(\displaystyle{ \vec{A}=[x,y,z]}\).
Co się stanie gdy powołamy do życia takie wyrażenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{\vec{A}}}\)? Czy w ogóle można coś takiego zrobić ? Co nam powstanie? \(\displaystyle{ [ \frac{1}{x}, \frac{1}{y} , \frac{1}{z} ]}\) ?
Co się stanie gdy powołamy do życia takie wyrażenie: \(\displaystyle{ \frac{1}{\vec{A}}}\)? Czy w ogóle można coś takiego zrobić ? Co nam powstanie? \(\displaystyle{ [ \frac{1}{x}, \frac{1}{y} , \frac{1}{z} ]}\) ?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, o 20:43 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
odwrotnosc wektora?
Dla niezerowego wektora:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\vec{A}}= \frac{\vec{A}}{ \left(\vec{A} \right) ^2}}\)
Oczywiście: \(\displaystyle{ \left(\vec{A} \right) ^2 = |\vec{A} |^2}\)
A jak chcesz to możesz sobie zdefiniować dzielenie przez wektor w podany przez Ciebie sposób- to Twój wektor, nam nic do tego
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\vec{A}}= \frac{\vec{A}}{ \left(\vec{A} \right) ^2}}\)
Oczywiście: \(\displaystyle{ \left(\vec{A} \right) ^2 = |\vec{A} |^2}\)
A jak chcesz to możesz sobie zdefiniować dzielenie przez wektor w podany przez Ciebie sposób- to Twój wektor, nam nic do tego
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
odwrotnosc wektora?
Tzn., że do czegoś jest Ci to potrzebne. Jak będziesz sadownikiem, to możesz sobie zdefiniować, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{[a, b, c]}= [\text{a śliweczek}, \text{b gruszeczek}, \text{c jabłuszek}]}\)
A w definiowaniu jest (w granicach zdrowego rozsądku, a czasem i nie) dowolność.
\(\displaystyle{ \frac{1}{[a, b, c]}= [\text{a śliweczek}, \text{b gruszeczek}, \text{c jabłuszek}]}\)
A w definiowaniu jest (w granicach zdrowego rozsądku, a czasem i nie) dowolność.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
odwrotnosc wektora?
Jak chcesz może być nawet równe Twojej szafie podniesionej do potęgi krzesła.
Jest taka tradycja, że wektory zapisujemy używając nawiasów kwadratowych.
Jest taka tradycja, że wektory zapisujemy używając nawiasów kwadratowych.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
odwrotnosc wektora?
Może powiem po krótce na czym polega problem. Miałem funkcję \(\displaystyle{ g}\) taka ze \(\displaystyle{ g=f(x,y,z)}\). Wprowadziłem sobie wektor \(\displaystyle{ r}\) taki że:
\(\displaystyle{ g=f(r)}\). I teraz mam problem bo w równaniach pojawiła mi się pochodna \(\displaystyle{ \frac{dg}{dr}}\) i nie wiem co z nią zrobić. Czy to jest tożsame z \(\displaystyle{ (\nabla)\cdot g}\) ?
Przepraszam ze nie pisze w Latexie ale frapuje mnie ten problem a nie znam jeszcze latexa na tyle dobrze
\(\displaystyle{ g=f(r)}\). I teraz mam problem bo w równaniach pojawiła mi się pochodna \(\displaystyle{ \frac{dg}{dr}}\) i nie wiem co z nią zrobić. Czy to jest tożsame z \(\displaystyle{ (\nabla)\cdot g}\) ?
Przepraszam ze nie pisze w Latexie ale frapuje mnie ten problem a nie znam jeszcze latexa na tyle dobrze
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, o 21:12 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
odwrotnosc wektora?
To na tyle zaawansowany nie jestem, ale powiedziałbym, że:
\(\displaystyle{ \nabla g = \frac{\partial g}{\partial x} \cdot \vec{i} + \frac{\partial g}{\partial y} \cdot \vec{ j} + \frac{\partial g}{\partial z} \cdot \vec {k}}\)
Chociaż, oczywiście, za to nie ręczę.
Co do \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\), to radze się nauczyć.
\(\displaystyle{ \nabla g = \frac{\partial g}{\partial x} \cdot \vec{i} + \frac{\partial g}{\partial y} \cdot \vec{ j} + \frac{\partial g}{\partial z} \cdot \vec {k}}\)
Chociaż, oczywiście, za to nie ręczę.
Co do \(\displaystyle{ \LaTeX-a}\), to radze się nauczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
odwrotnosc wektora?
no bo w sumie tak, rozniczke funkcji g, czyli dg, mozna by wektorowo zapisac za pomoca ILOCZYNU SKALARNEGO operatoda nabla(pomnozonego przez g) i wlasnie wektora dr. Wtedy nam ladnie wyjdzie wzor rozniczki funkcji wielu zmiennych. Wyrazenie dg/dr, mozna by zinterpretowac tak ze skoro dg to iloczyn nabla pomnozonego przez g i wektora dr to dr tak jakby sie nam "skróci" i zostaje to co chcemy. Ale problem polega na tym ze ja nie wiem czy mozna tak skrocic :/
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
odwrotnosc wektora?
Przeważnie \(\displaystyle{ \frac{\mbox d f}{\mbox d \vec{r}}}\) oznacza pochodną kierunkową funkcji f w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{r}}\) i (przy odpowiednich założeniach) mamy:mennandore pisze: I teraz mam problem bo w równaniach pojawiła mi się pochodna \(\displaystyle{ \frac{dg}{dr}}\) i nie wiem co z nią zrobić.
\(\displaystyle{ \frac{\mbox d f}{\mbox d \vec{r}} = \nabla f \cdot \frac{\vec{r}}{\| \vec{r} \|}}\)
Może o to chodziło?-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie
odwrotnosc wektora?
po co ten drugi czlon w rownaniu ? Nie wystarczy sam iloczyn nabla i f ? No chyba ze to ma cos wspolnego z normą wektora i przestrzenia ale na tym sie juz nie znam mozesz to bardziej rozwinac?
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
odwrotnosc wektora?
mennandore pisze:po co ten drugi czlon w rownaniu ? Nie wystarczy sam iloczyn nabla i f ?
luka52 pisze:Przeważnie \(\displaystyle{ \frac{\mbox d f}{\mbox d \vec{r}}}\) oznacza pochodną kierunkową funkcji f w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vac{r}}\)