Układ równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Układ równań liniowych

Post autor: wbb »

Rozwiązać nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) układ równań liniowych

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-3y+5z+7t=1\\4x-6y+2z+3t=2\\2x-3y-11z-15t=1 \end{array}}\)

Proszę tylko o odpowiedź na pytanie czy rozwiązanie ma wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \begin{cases} z=- \frac{11}{8}t \\x= \frac{3}{2}y- \frac{1}{16}t+ \frac{1}{2}\end{cases}}\)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Układ równań liniowych

Post autor: BettyBoo »

Tak.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ