sprawdzić wyznacznik

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mathem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 2 lis 2009, o 20:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWa
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

sprawdzić wyznacznik

Post autor: mathem »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}2&1&1&x\\1&2&1&y\\1&1&2&z\\1&1&1&t\end{array} \right| \rightarrow w_{4} -w_{1}, w_{3}-w_{1} \rightarrow \left|\begin{array}{cccc}2&1&1&x\\1&2&1&y\\-1&0&1&z-x\\-1&0&0&t-x\end{array}\right|}\).... .... .... itd i wychodzi mi takie coś \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc}-1&z-x\\-1&t-x\end{array}\right| + (-1)\left|\begin{array}{cc}1&y+t-2x\\2&y+t-x\end{array}\right|=x+z-y-2t}\) czy ktoś mógłby to zrobić samemu i podać mi czy mam dobry wynik a jeżeli jest on nieprawidłowy to podać prawidłowy?
Awatar użytkownika
M_L
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 371
Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 23 razy

sprawdzić wyznacznik

Post autor: M_L »

Po tych dwóch operacjach na wierszach, błędu nie widać....jeśli chcesz pokaż całe obliczenia, sprawdzi się;) Jedyny błąd jaki można tu popełnić, to błąd rachunkowy.
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syreni gród.
Pomógł: 37 razy

sprawdzić wyznacznik

Post autor: swpok »

Jeżeli masz jakieś niejasności związane z wynikiem Twoich obliczeń, to radziłbym Ci skorzystać z jakiegoś programu, który ten wyznacznik wyliczy np. Mathematica, MathCad .. itp. Jednakże, jeżeli nie chcesz nic instalować na swoim, bądź czyimś komputerze to istnieje świetne internetowe narzędzie: WolframAlpha( ). Przykładowy wyznacznik: ... 1%7D%7D%29.
ODPOWIEDZ