rozwiązać układ równań macierzowych
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=\left[\begin{array}{ccc}2&0&0\\0&2&0\\0&0&2\end{array}\right]\\x-y=\left[\begin{array}{ccc}0&0&2\\0&2&0\\2&0&0\end{array}\right]\end{cases}}\)
rozwiązać układ równań macierzowych
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
rozwiązać układ równań macierzowych
dodaj poziomami
\(\displaystyle{ 2x=\left[\begin{array}{ccc}2&0&2\\0&4&0\\2&0&2\end{array}\right]}\)
podziel przez 2.
z y już nie powinno być problemów:)
\(\displaystyle{ 2x=\left[\begin{array}{ccc}2&0&2\\0&4&0\\2&0&2\end{array}\right]}\)
podziel przez 2.
z y już nie powinno być problemów:)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 3 razy
rozwiązać układ równań macierzowych
No mam problem z tym samym przykładem. Otóż z "y" już sobie poradzę, ale nie wiem jak podzielić macierz przez 2, ani w ogóle jak się dzieli macierze. W internecie nie mogę znaleźć nic konkretnego, a nie wydaje mi się też, żeby było to po prostu: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&0&2\\0&4&0\\2&0&2\end{array}\right]:2=\left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&2&0\\1&0&1\end{array}\right]}\)Gacuteek pisze:dodaj poziomami
\(\displaystyle{ 2x=\left[\begin{array}{ccc}2&0&2\\0&4&0\\2&0&2\end{array}\right]}\)
podziel przez 2.
z y już nie powinno być problemów:)
Ma ktoś jakiś tajny plan? :/
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
rozwiązać układ równań macierzowych
mnożenie przez skalar jest wykonalne w macierzach (podzielić przez 2 . tzn. pomnożyć przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
znajdziesz to tu:
... zez_skalar
znajdziesz to tu:
... zez_skalar
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 3 razy
rozwiązać układ równań macierzowych
A no faktycznie, chyba dam sobie spokój już dzisiaj z zadaniami, bo mózg wysiada. Wnioskuje więc, że wynik, który podałem, będzie dobry :]