Wyprowadzić wzory na cos nx i sin nx

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Wyprowadzić wzory na cos nx i sin nx

Post autor: Natasha »

...,gdzie \(\displaystyle{ n \in N, \alpha \in R}\)

Wg mnie trzeba skorzystać ze wzoru Moivre'a

Wyszło mi coś takiego:

\(\displaystyle{ cos n\alpha = ( \frac{z}{|z|}) ^{n}-i sin n\alpha}\)

\(\displaystyle{ i sin n\alpha= ( \frac{z}{|z|}) ^{n}-cos n\alpha}\)
co mam zrobić z tym i? :P
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Wyprowadzić wzory na cos nx i sin nx

Post autor: BettyBoo »

Rozpisujesz \(\displaystyle{ (cosx+isinx)^n}\) na dwa sposoby - ze wzoru Moivre'a i z dwumianu Newtona. Szukane wzory otrzymujesz po przyrównaniu obu postaci.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ