R= \(\displaystyle{ \frac{r1 \cdot r2}{ r1+r2}}\)
Oblicz r1,r2
Pomocy!
przekształc wzór i oblicz wskazane zmienne
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
przekształc wzór i oblicz wskazane zmienne
\(\displaystyle{ R(r_1+r_2)=r_1 \cdot r_2}\)
\(\displaystyle{ Rr_1+Rr_2=r_1 \cdot r_2}\)(*)
\(\displaystyle{ Rr_1-r_1 \cdot r_2=-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ r_1(R- r_2)=-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ r_1= \frac{-Rr_2}{R- r_2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ R- r_2 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ r_1= \frac{Rr_2}{r_2-R}}\),
(*)\(\displaystyle{ Rr_1=r_1 \cdot r_2-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ Rr_1=r_2(r_1 -R)}\)
\(\displaystyle{ r_2 =\frac{Rr_1}{r_1 -R}}\),
gdzie \(\displaystyle{ r_1 -R \neq 0}\)
nic więcej się tutaj nie da zrobić
\(\displaystyle{ Rr_1+Rr_2=r_1 \cdot r_2}\)(*)
\(\displaystyle{ Rr_1-r_1 \cdot r_2=-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ r_1(R- r_2)=-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ r_1= \frac{-Rr_2}{R- r_2}}\)
gdzie \(\displaystyle{ R- r_2 \neq 0}\)
\(\displaystyle{ r_1= \frac{Rr_2}{r_2-R}}\),
(*)\(\displaystyle{ Rr_1=r_1 \cdot r_2-Rr_2}\)
\(\displaystyle{ Rr_1=r_2(r_1 -R)}\)
\(\displaystyle{ r_2 =\frac{Rr_1}{r_1 -R}}\),
gdzie \(\displaystyle{ r_1 -R \neq 0}\)
nic więcej się tutaj nie da zrobić