obliczyc wyznacznik macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

obliczyc wyznacznik macierzy

Post autor: Jacek_fizyk »

hej! czy ktos moze obliczyc wyznacznik macierzy:

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} \vec{x}& \vec{y}& \vec{z} \\cosUcosV&cosUsinV&-2sinU\\-sinUsinV&sinUcosV&0\end{array}\right]}\)
dzieki
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

obliczyc wyznacznik macierzy

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ 2y\sin^2U\sin V+z\sin U\cos U\cos^2V+z\sin U\cos U\sin^2V+2x\sin^2U\cos V=2\sin^2U(y\sin V+x\cos V)+z\sin U\cos U(\sin^2V+\cos^2V)=2\sin^2U(y\sin V+x\cos V)+z\sin U\cos U}\)
ODPOWIEDZ