Mam problem z rozwiązaniem takiego równania macierzowego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}8&2&-6\\2&5,5&-1,125\\-6&-1,125&12,844\end{array}\right]}\)*\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x1\\x2\\x3\end{array}\right]}\) + \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0,25p\\0p\\-7,5p\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0\\0\\0\end{array}\right]}\)
znam wyniki ale nie bardzo wiem skąd się one wzięły,
\(\displaystyle{ x_{1}}\)=0,6412p
\(\displaystyle{ x_{2}}\)=-0,0534p
\(\displaystyle{ x_{3}}\)=0,8788p
Proszę o rozpisanie.
Równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 39 razy
Równanie macierzowe
z działań na macierzach, a ściślej z ich mnożenia, wynikają równości:
\(\displaystyle{ 8x_{1}+2x_{2}-6x _{3} = -0,25p}\)
\(\displaystyle{ 2x_{1}+5,5x_{2}-1,125x _{3} = 0}\)
\(\displaystyle{ -6x_{1}-1,125x_{2}+12,844x _{3} = 7,5p}\)
i taki układ równań możemy rozwiazać np metodą Cramera i wychodzi tak jak należy (przykład 98508.htm)
\(\displaystyle{ 8x_{1}+2x_{2}-6x _{3} = -0,25p}\)
\(\displaystyle{ 2x_{1}+5,5x_{2}-1,125x _{3} = 0}\)
\(\displaystyle{ -6x_{1}-1,125x_{2}+12,844x _{3} = 7,5p}\)
i taki układ równań możemy rozwiazać np metodą Cramera i wychodzi tak jak należy (przykład 98508.htm)