Macierze operacji liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wlq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 lis 2008, o 14:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Macierze operacji liniowych

Post autor: wlq »

Hej,
mam za zadanie napisać macierze operacji liniowych następujących działań (przestrzeń M4 wilomiaów, baza 1, t, t^2, T^3):
\(\displaystyle{ A: a_o+a_1*t+a_2*t^2+a_3*t^3 = a_0 + a_1*t + a_2*t^2}\)
\(\displaystyle{ B:}\)
\(\displaystyle{ t^3+t_2=t^3 + t}\)
\(\displaystyle{ t^3+t=t^3+1}\)
\(\displaystyle{ t^3+1=t^3+t^2+t+1}\)
\(\displaystyle{ t^3+t^2+t+1=0}\)

Jako, że transformacja A usuwa z wielomianu 3 rzędu, najwyższą potęgę, macierz będzie wyglądać:
1 1 1 0
1 1 1 0
1 1 1 0
1 1 1 0
Jednak nie mam zupełnie pomysłu, jak zabrać się za transformacje B. Macie może jakieś sugestie?
ODPOWIEDZ