czy jest jakiś sposób na wynalezienie macierzy żeby były przemienne?
Skąd mam wiedzieć, że te cyfry maja być a nie inne?
Dzieki za odpowiedz.
przemienność macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 lis 2009, o 14:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
przemienność macierzy
Podam łatwy przykłady
\(\displaystyle{ A=\left(\begin{array}{cc} 1&1\\1&1\end{array}\right)\\ B=\left(\begin{array}{cc} 1&-1\\-1&1\end{array}\right)}\)
Po dość krótkich nieskomplikowanych obliczeniach jesteśmy stwierdzić
\(\displaystyle{ A\cdot B=B\cdot A}\)
\(\displaystyle{ A=\left(\begin{array}{cc} 1&1\\1&1\end{array}\right)\\ B=\left(\begin{array}{cc} 1&-1\\-1&1\end{array}\right)}\)
Po dość krótkich nieskomplikowanych obliczeniach jesteśmy stwierdzić
\(\displaystyle{ A\cdot B=B\cdot A}\)